124846 tag

2014.12.19.
Viola napja van!
Főoldal     DEMO (Bemutató)     Regisztrálj     Fórum     Mondd el!     Kapcsolat

Név:

Jelszó:


Jegyezzen meg Belépés

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Babáznánk nemsokára; ebben sokat segítenek a táblázatok! További jó munkát!

bak



Rólunk
Gyakran ism. kérdések
Hogyan használjam?
Felhasználási feltételek
Partnereink




<< vissza a nőgyógyászok listájához

Dr. Márkus István
ciklus.hu adatlapja

Hitvallás
Az orvosnak mindig a teljes embert kell tekintenie betegében, ebben benne foglaltatik a fizikai t...bővebben>>
 
Rendelés
Rendelő címe: 9400 Sopron Templom u.11.
Bejelentkezés: Telefon: +36- 99-338-507
Rendelési idő: hétfő: 9-11 ; 15-18
kedd: 9-11 ; 15-18
szerda: 9-11
csütörtök: 9-11 ; 15-18

 
térkép
Magamról
1978-ban avattak Szegeden orvossá, 1982-ben szülész-nőgyógyász szakorvosi, majd 1988-ban klinika...bővebben>>
 
Szolgáltatások

teljes nőgyógyászati vizsgálat, kolposzkópia, saját működtetésű cytológiai vizsgálattal (teljeskörű nőgyógyászati rákszűrés)

emlő, hasi, kismedencei és hüvelyi ultrahangvizsgálat

meddőséggondozás

terhesgondozás

gyermeknőgyógyászat

fogamzásgátlási tanácsadás, gondozás

változókori gondozás

daganatos betegek gondozása

homeopátiás gyógyítás, tanácsadás

holisztikus életmód tanácsadás

 
Eddigi cikkeim
 


Képtár
Kérdések - Válaszok
Tisztelettel várom kérdését!

Eddigi feltett kérdések:

  Anonim 2009-08-14 15:37:33  
Tisztelt Doktor úr! A férjemmel május óta szeretnénk babát. A problémám az lenne, hogy áprilisban voltam küvelygombával a nőgyógyásznál, aki végzett hüvelyi ultrahangot is. A jobb petefészkemben látott egy 17 mm-es petét,csak akkor én már a ciklusom 20. napján voltam és 30. napra megis jött a menszeszem. Ha jól tudom ez azt jelenti, hogy nem volt peteérésem. Pár napja megint voltam nála /szintén gombával/, akkor a ciklusom 19. napja volt, és nem látott semmit a petefészkemben.Kérdésem az lenne, hogy érdemes ezzel komolyabban foglalkozni, vagy ilyen minden egészséges nő életében előfordul? Amúgy a menstruációm minden hónapban jelentkezik. Csak félek, hogy probléma van a peteérésemmel, pont most ,hogy babát szeretnénk. Valamint még azt szeretném megkérdezni, hogy minden hónapban csak a jobb oldalomon érzem a szúrkálást,ami elméletileg a peteérésem körül van, és legalább 5 napig tart ez az érzés, különböző intenzitással. Kérdésem, hogy normális e ez, hogy ilyen sokáig érzem, és hogy lehet, hogy a bal petefészkemmel, valami baj van?Köszönöm válaszát előre is! Üdv.: Tóthné
Kedves Tóthné!
A május óta eltelt időszak nőgyógyász szemmel, csak "pillanatkép" az Ön leendő anyai szervezetének működéséről. A nyári időszakban gyakran látunk banálisnak nevezett gombás eredetű gyulladásokat, ezeket orvosa -amint írni tetszett- lelkiismeretesen gyógyítja. A köztudatban az van, hogy a petefészkek felváltva működnek, az élet nem ezt igazolja. Néha több cikluson át "csak" az egyik oldalon látunk beérett tüszőt, aztán vált a szervezet a másik oldalra. Középidős (enyhe) fájdalmat a nők 2%-a érez, ez élettani állapot. Véleményem szerint egyenlőre éljék meg kellemes várakozástali örömmel, a pozitív családtervezés időszakát, s remélem, következő jelentkezésekor, már a megfogant terhességről tetszik tudni értesíteni, amit szívből kívánok Önöknek. Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-08-13 19:14:50  
T. Doktor Úr!
Kb. 2 éve szeretnénk kis babát de eddig még sikertelen volt a próbálkozás. Minden reggel hőmérőzöm magam mielőtt kikelnék az ágyból. Az utóbbi 2 hétben folyamatosan 37,2 és 37,5 között volt a hőmérsékletem és ennél nem megy lejjebb. Az utolsó menstruációm július 22-én volt és általában 28 naposak a ciklusaim. Az elején még nem aggódtam, mert ugye peteéréskor megemelkedik az ember hője, de az utóbbi pár napban már azért kezdek egy kicsit izgulni, hogy mi miatt lehet ez? Nem érzem rosszul magam nem fáj semmim. Kérdésem: van okom aggódni és orvoshoz fordulni, vagy ez lehet természetes? Napi 1/2 szem bromocriptint szedek a magas prolaktin szintem miatt, esetleg ez befolyásolhatja? Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel! Rita.

Kedves Rita! Elképzelhető, hogy hormonrendszerének harmonikus működése helyreállt, esetleg többes peteérés is volt ha a magasabb prolaktinszint peteérést gátló hatása megoldódott a Bromocriptinre és a hőemelkedése ezt jelzi. Sőt az sem lehetetlen, hogy eredményes lett a terápia és megfogant terhességének örülhetünk. Érdemes az elkövetkező napokban egy terhességi tesztet nézni (gyógyszertárban is kapható) reggeli első vizeletből (ebben fokozott koncentrációban van jelen a HCG), de, ha nincs panasza, ne aggódjon, még nyugodtan várjon 10-14 napot és ekkor forduljon orvosához, hogy korrekt választ kaphasson. Remélem és kívánom jó hír vár Önökre! Üdvözlettel. Dr. Márkus István
  Anonim 2009-08-09 09:41:48  
Tisztelt Doktor Úr!
2 hete hónapja kezdtem el szedni a "Gestomix" nevű fogamzásgátló tablettát. A három havi adag bevétele után nem szedem tovább, mert babát szeretnénk. A kérdésem az lenne, hogy mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az utolsó tabletta bevétele után biztonságosan teherbe eshessek anélkül, hogy a babának bármi baja lenne az előzőleg beszedett gyógyszermennyiség hatásától? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T-né.

Kedves T-né!
Véleményem szerint az Ön esetében elegendő két hónapo hagyományos védekezése módszerekkel kihagyni és azt követően nyugodtan válalhat terhességet. Jót tenne még, ha már ebben a két hónapban is tetszene szedni valamilyen terhességvédő vitamint. Többfélét lehet kapni, vény nélkül a patikákban. Köszönöm bizalmát, üdvözlettel: Dr Márkus István

  Emőke 2009-08-08 19:40:12  
Tisztelt doktor úr! A párommal már 2 hónapja próbálkozunk és tudom , hogy nem fogok egyik hónapról a másikra teherbe esni csak arra vagyok kíváncsi ,hogy mekkora hatással van erre a stressz . Mert eléggé stresszes munkát végzünk a párommal és sajnos nem igazán tudunk megnyugodni itthon sem . előre is köszönöm !
Kedves Emőke!
A fokozott pszihés megterhelés, a negatív stressz bizony hátrányos hatással van a fogantatási hajlamra. Szerencsére az anyai szervezet bölcsebb nálunk és ilyen esetben is sokszor ereményes a próbálkozás, majd a kismama szervezetében olyan változások történnek(enyhe vérnyomáscsökkenés, aluszékonyság, "meglassulás") amik az érkező stresszhatásokat igyekeznek távolabb tartani.Ha belső figyelmét már valóban a kisbaba várásának irányába fordította, a külső világ negatív hatásai nem tudják mélyen érinteni. Az anyaság vágya felül tudja írni a külvilág zűrzavaros ingereit. Mielőbbi boldog gyermekáldást kívánok Önöknek! Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  niki1982 2009-08-08 11:19:20  
Tisztelt Doktor Úr!Az lenne a kérdésem,hogy a férjemnél alacsony tesztoszterint állapitotak meg ez menyire befolyásolja ,hogy teherbe eshesek?íelöre is köszönöm válaszát!!
Kedves Niki! Férje egyszeri alacsony tesztoszteron szintje csak szervezetének pillanatnyi állapotát mutatja. Egyáltalán nem biztos, hogy ez tartósan így van. Figyelemmel szoktuk kísérni a spermaszám és minőség változásának alakulását is, valós képet csak több eredmény összevetésével látunk. Bíztató, hogy mind a tesztoszteronszint, mind a funkcionális spermakép gyógyszeres (néha műtéti) terápiával igen jól befolyásolható. Bízom benne, hogy Önnél is hamar megfogan egy terhesség és az élet skeresen megoldja a kérdést, amit szívből kívánok Mindkettejüknek! Üdvözlettel: Dr. Márkus István
  Szilágyi Katalin 2009-08-05 14:24:36  
Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem lenne Önhöz.Mi lehet az oka, hogy nem jön össze a baba?
Ez év februárjában volt missed ab-m,9 hetes terhességem halt el.Befejezték a terhességem,3 hét múlva mentem vissza kontrollra, mikor kiderült hogy maradt valami vissza a méhemben,kell csinálni abrasiot.Ez megtörtént.Újabb 2 hét után kontroll, még mindig ott van az a valami, újabb abrasio.Ekkor csináltak egy komolyabb UH vizsgálatot,amin úgy látták, hogy kétszarvú méhem van.A harmadik műtét után visszamentem, no minden rendben, lehet neki állni a gyermekvállalásnak.De akkor volt 17 mm-es pete, talán mintha cystát is láttak volna.Azóta viszont nem jön össze a baba.Pedig próbálkozunk folyamatosan.Egyébként én 34 éves leszek, a párom 49.Nekem van már egy 10 éves lányom, aki császárral született 30. terhességi héten.Akkor méhen belüli fertőzést írtak le a koraszülés okának.
Február óta Elevitet, egy pát hete meg Magne B6-ot és Agnus castus golyókat szedek. Mérem az ébredési hőmérsékletemet, ovi tesztet is vettem.Már minden menstruáció előtt teljesen srtesszben vagyok,várom hogy ne jöjjön meg.A párom és én is egészséges életmódot folytatunk.Csak napi 1-2 x kevés kávét iszunk.Mi lehet a gond? A párom kora lehet befolyásoló tényező? Vagy az állítólagos cysta is lehet? Vagy tud-e valamit ajánlani, ami segítene, hogy minél hamarabb összejöjjön a baba.Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Katalin!
Elnézését kérem, hogy csak most tudok válaszolni!
Bizony egy nehéz és keserves történetet tetszett leírni és teljesen érthető az agodalma. A kétszarvú méhben fogant terhesség mindig fokozott kockázatot jelent a kimenetelt Illetően. Ez évben három méhen belüli beavatkozáson tetszett átesni. Úgy gondolom, hogy most okkal vélhetjük, hogy a méh, különösen a méhnyálkahártya még a regenerációs időszakát éli. Ez esetben bízhatunk abban, hogy 3-6 hónapon belül ismét megfogan a várt terhesség és mivel orvosa már tud a fenti anatómiai rendellenességről el tud követni mindent, hogy ezúttal sikeresen ki is tudja majd hordani. Ha 3-6 hónapon belül nem tetszik teherbe esni, akkor érdemes vizsgálatokat végezni, hogy a beavatkozások után milyen most a peteérés és milyen a petevezetők átjárhatósága. A jelenlegi, Ön által leírt gyógyszeres terápiával teljesen egyetértek és szerintem a Párjával most tényleg mindent "jól csinálnak". A legnehezebb ilyenkor a várakozási stressz kiiktatása (mert tapasztalataink szerint az is akadályt képez)- ezt könnyű kérni, de csak komoly személyiségfejlesztés árán lehet csak megvalósítani. Az Ön által említett cysta valószínűleg egy sárgatest lehetett, ami akkor élettani állapot volt, de gondolom, hogy a közeljövőben, koraősszel amúgy is fel tetszik keresni orvosát, aki egy egyszerű UH vizsgálattal tisztázni tudja a kérdést. Kérem, jelentkezzen, bármilyen fejlemény esetén, igyekszem hamar válaszolni. Szívből kívánok Önöknek mielőbbi sikeres gyermekáldást! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-08-03 11:48:34  
Kedves Doktor Úr!
Július 5-én sajnos, befejezetlen vetélés miatt beavatkozás történt (5 hetes voltam). 4 hét telt azóta, és még nem jelentkezett a menstruációm. Meddig normális ez? A terhesség alatt kitisztult a bőröm, most azonban már 3. hete újra problémás lett az arcom - utalhat ez arra, hogy a hormonháztartásom helyre áll?
Köszönettel: Mimi

Kedves Mimi4 Elnézést, hogy nem tudtam előbb válaszolni, remélhetőleg levelét követően egy-két héten belül menstrálni is tetszett mert az említett tünetek a hormonrendszerének aktivizálódására utalnak. Ha tudok segíteni, kérem írjon, igyekszem időben válaszolni rá! Üdvözlettel: Dr. Márkus István
  Anonim 2009-07-10 08:41:18  
Kedves Doktor úr!

Kérem szépen a véleményét az alábbi témában.
Tegnap délután felfázás jellegű hasi fájdalmaim voltak, a tünetek hólyaghurutra utaltak. Ma van peteérésem, így a ciklus közepén vagyok.
Reggel azonban egy kevés hüvelyi vérzést tapasztaltam. Mitől lehet ez? Ilyen még sosem volt.
Gyors válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ildikó

Kedves Ildikó!
Peteéréskor-középidőben- a méhnyálkahártya szerkezete is változik, ezáltal labilisabb lesz. Ha ilyenkor a nőgyógyászati szervek területén, vagy közvetlen környezetükben gyulladás zajlik,a kialakuló vérbőség miatt könnyen megrepednek, elpattannak a méhnyálkahártya alapján lévő kis kapilláris erek és vérzés jelentkezik. Minden bizonnyal Önnel is hasonló történt. A hólyaghurut meggyógyításával ilyenkor a kapilláris regeneráció is megindul, amit segíteni tudunk C vitamin, vagy Rutascorbin adásával. Mielőbbi jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Varga Beáta 2009-07-09 16:19:39  
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni hogy mi a párommal ikreket szeretnénk. Ez minden vágyunk. Van mindkettőnk családjában ikerpár és nagyon szeretnénk ha 2 pici együtt cseperedne nálunk is. Van valami tanácsa mit és hogyan tegyünk illetve ne tegyünk? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Beáta!
A leírtak alapján Önnek valóban nagyobb esélye van az ikertehességre, mint a népesség átlagának, de a "hagyományos" teherbeesési módon nincs biztosan használható recept arra, hogy ez valóban meg is történjen. A "lombikbébi" programoknál ültetnek be egynél több megtermékenyült petesejtet, a sikeres megtapadás esélyének a növelése miatt, de remélhetőleg Önöknek erre a procedúrára nem lesz szükségük. Ha ikerterhességet szeretne, csak a nagyobb valószínűségben bízhat. Lényeg, hogy jöjjön az a gyermekáldás és könnyű terhességnek, egészséges kisbabá(k)nak örülhessünk majd.Szívből kívánok mielőbbi sikert ebben! Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Mészárosné Gecse Ágnes 2009-07-08 10:39:10  
T Doktor Úr! 4 hónapja vezetek hőgörbét. 1,5 hónapja kezdtem el szedni a bromocriptint. Miért van az hogy 36.5 alá nem megy le a hőm egész ciklus alatt. A menzeszem alatt pedig 36.8 és 36.7 között ingadozik a hőm. Mi lehet a gond ha ennyire fent van az ébredési hőmérséklet. Beteg nem vagyok.
Köszönettel: Ági

Kedves Ági!
Az ébredési hőmérséklet csak hozzávetőlegesen tájékoztat bennünket a női ciklus alakulásáról, azt nemcsak a női ciklus szabályozásában szereplő hormonok, hanem számtalan más ok (pajzsmirigy, gyulladások, egyéb gyógyszerek, életmód-ritmus stb.) is befolyásolhatja. Nőgyógyásza minden bizonnyal kizárja a kóros folyamatokat, oka volt annak is, hogy Bromocryptint adott és minden bizonnyal segítségére lesz majd abban, hogy a ciklusának menete élettani módon történjen. Lehet, hogy az alkalmazott terápia teljes és optimális beállítása után az ébredési hőmérsékletén a észlelni fogja majd a szabályszerű görbét. Üdvözlettel Dr. Márkus István

  Anonim 2009-07-08 10:14:24  
Tisztelt doktor ur/nő!
37 éves vagyok és 6 évvel ezelőtt komplikáció miatt császáros szülésem volt,most ujból babát várok a 8 hónapban vagyok és érdeklődnék,hogy megint császárral szülök,vagy pedig szülhetek simán is?
Várom válaszát! Tisztelettel Petőné

Kedves Petőné!
Bár nem tetszett említeni a komplikáció mibenlétét, természetesen van reális esélye annak, hogy ezúttal hüvelyi úton történő szülésvezetést válasszon a Kollégám, de mindenesetre az előzményben említett császármetszés ténye és a 37 éves kor indikációt jelent az ismételt császármetszésre. Ezt csak konkréten a szülés megindulásakor lehet korrektül eldönteni, hogy sem Ön sem a kisbabája ne legyen veszélyeztetve a szülésvezetés módjának megválasztásával.Ilyenkor egy tapasztalt szülészorvos az összes körülmény figyelembevételével, az Ön és kisbabája érdekében legoptimálisabb megoldást javasolja. Szívből kívánom, hogy Mindkettejüknek szép élménye legyen a mostani szülés! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  J.Erika 2009-07-07 21:04:32  
Tisztelt Doktor Úr!!! 23 éves vagyok!! Már lassa egy éve szeretnénk babát a párommal, de sajnos semmi eredménye!!! Következő menstruációm július 11-én kell megjönnie, de már egy napja barna folyásom van!!!! Ez utalhat a közelgő menstruációra, vagy esetleg terhességre? Mert ugyanis azokon a bizonyos termékeny napokon együtt voltunk!!!!! Köszönöm válaszát!!!!
Kedves Erika!
Panasza hátterében több ok is állhat- ezeknek legtöbbje könnyen orvosolható, ártatlan elváltozás-, azt javaslom keresse fel Nőgyógyászát, aki segít rövid úton tisztázni a barnás folyás-vérezgetés hátterét valamint rendezni a helyzetet. Remélhetőleg kisebb gyógyszeres segítség után Önök is hamarosan örülhetnek egy megfogant, egészséges terhességnek. Szívből kívánom, hogy így legyen! Üdvözlettel. Dr. Márkus István

  Anonim 2009-06-24 13:34:08  
Kedves Doktor Úr!
Belara nevű fogamzásgátlót szedek. Minden ciklusban hétfői napra esik az utolsó tabletta, és rendszerint szerdán jön meg a menstruációm. Az a kérdésem, hogy az utolsó tabletta és a vérzés első napja közötti napon, konkrétan kedden orvosilag lehetséges-e a fogantatás?
Köszönöm választ előre is!

Kedves Hölgyem! A folyamatosan 21 nap szedés, 7 nap szünetes ciklusokban szedett fogamzásgátlók - így a Belara is- védelmet nyújtanak a szedés ideje és a 7 napos szünet alatt is, tehát az Ön által említett keddi napon sem kell Önöknek más módon védekezni. Köszönöm bizalmát4 Üdvözlettel. Dr.Márkus István
  Helga 2009-05-31 09:31:02  
Tisztelt Doktor úr !
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy 3 éves kisfiam. A szülés után pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg. Erre Letrox 50 gyógyszert kell szednem, napi 1 tabelttát. A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk majd még egy babát, a gyógyszer mellett lehetek-e terhes?
Válaszát előre is köszönöm.
Helga

Kedves Helga!
Véleményem szerint nyugodtan vállalhat a Letrox szedése mellett is még egy babát. Terhessége alatt nőgyógyásza is fokozottan figyelemmel kíséri majd a baba fejlődését és az endokrinológus is ellenőrzi a gyógyszer beállítását.Mivel a pajzsmirigy alulműködést mostanában gyakrabban látjuk, több hasonlóan fogant és kihordott terhességet láttam már és hála Istennek egészséges kisbabák születtek. Üdvözlettel Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-30 14:06:57  
Tisztelt Doktor Úr!
26 éves vagyok, a férjemmel úgy döntöttünk áprilisban hogy babát szeretnénk. Az első próbálkozás után terhes lettem. 5. héten voltam orvosnál, csinált UH-ot, mindent rendben talált. A 7. hétig semmi panaszom nem volt (még pecsételő vérzés sem). Vérezni kezdem, kórházba kerültem, ahol az UH vizsgálaton mindent rendben találtak, szívhang is volt. Ugyanúgy mint 3 nappal később. Azt mondták csak várni tudunk és feküdnöm kell. A 2. UH napján már szinte nem is véreztem, de még bennt tartottak a biztonság kedvéért 2 napig. Az utolsó éjjel ismét vérezni kezdtem, és a WC-n egyszer éreztem hogy valami kijött belőlem. Másnap az UH-on már nem látszott semmi, csak a petezsák helyén egy halvány szürkés folt. Délután már a műtőben voltam, és másnap hazaengedtek.
Feltettem a kérdést, hogy mi okozhatta ezt, miért vesztettem el a kisbabám? Az mondták ilyen a természet, erre 20-25% esély van. A vérvétel eredményeiről sem szóltak semmit, sikerült megnéznem, szinte minden eredményem a 2 érték között volt. Egy-két kivétellel, de ott is a határértékhez közel.
Azt tanácsolták hogy 3 hónapot várjunk és próbálkozhatunk újra.
Azt szeretném kérdezni hogy milyen vizsgálatok elvégzését javasolja?? Én a próbálkozásnál egy kicsit biztosabbra szeretnék menni. Ha van rá mód, akkor ezt a kockázatot minimalizálni szeretnénk. Szerintem ez a próbálkozzunk nyugodtam, akkor érvényes lenne, ha terhes szeretnék lenni, és nem jön össze. De így hogy elsőre sikerül, így kicsit merész kijelentésnek tartom.
Hormonvizsgálat? Immunvizsgálat? Esetleg genetikai vizsgálat? Nem igazán tudom hogy mi tévő legyek.
Segítségét előre is köszönöm:
W. Eszter

Kedves Eszter!
Bizony az Önéhez hasonló esetek jó részében részletes szövettani vizsgálat sem mindig ad magyarázatot a terhesség egészséges fejlődésének sajnálatos megszakadására. Szerencsére egy következő terhesség zavartalan kihordásának nem csökken az esélye, sőt... Mindenesetre célszerű kizárni minden méh- és hüvelynyálkahártyát érintő gyulladásos folyamatot ill. a terhességre veszélyesebb kórokozók jelenlétét cytológiai ill mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatokkal. Bármire fény derül, érdemes meggyógyítani és így bizton remélhetjük, hogy nem ismétlődik meg a spontán vetélés. Mivel ez volt az első szülészeti eseménye, genetikai vizsgálatokra csak ilyen eredet gyanúja esetén van szükség, ha az Ön vagy férje családi előzményei ennek szükségességét felvetik. Remélem és szívből kívánom, hogy egy év múlva már egészséges kisbabája születésének örülhessünk! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-29 13:33:48  
Tisztelt Doktor Úr! 29 éves, hyperprolactinaemiával, egész pontosan prolactinoma-val kezelt beteg vagyok. 7,5 éve járok endokrinológiai szakrendelésre. Prolaktinszintem a Bromocriptinnel, majd Norprolac-kal való kezelés ellenére hosszú évekig (lényegében folyamatosan) igen magas volt, és az MRI felvételek kb. 4 mm-es mikroadenómát mutattak. Ez a daganat az utolsó két, tavaly és tavalyelőtt októberi felvételen azonban már nem látszott, és tavaly szeptemberre az aktív prolaktinszintem is normalizálódott (17 ng/ml), bár az összeprolaktin szintem a nagyobb mennyiségű makroprolaktin miatt még mindig a referenciaszint felett volt. Orvosi utasításra így tavaly októbertől nem szedek gyógyszert, és a hormonszintem a gyógyszerelhagyás utáni hirtelen emelkedést (aktív prolaktin: 42 ng/ml januárban) követően újra normalizálódni látszik (aktív prolaktin: 9 ng/ml, makroprolaktin: 76 ng/ml áprilisban). Ciklusaim mindvégig szabályosak voltak, átlagban 25-26 napos hosszúsággal, de sosem volt 32 naposnál hosszabb periódusom, így orvosom azzal nyugtatott, hogy valószínűleg van peteérésem. Kérdésem az lenne, hogy betegségem a peteérés megakadályozásán kívül befolyásolhatja-e még más módon is a termékenységemet, azaz ha van is peteérésem, illetve ha egy újabb negatív MRI és normális hormonszint alapján "gyógyultnak" leszek minősítve, lehetek-e meddő a betegségem miatt, akár a gyógyulás után is? Lassan szeretnék már babát szülni, de kétségeim vannak, hogy ilyen hosszadalmas betegség után milyen esélyeim lehetnek a spontán teherbeesésre.Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Adrienn
Kedves Adrienn!
Úgy látom az Ön orvosa nagyon gondosan követi és lelkiismeretesen ellenőrzi az állapotát.Örömteli hír a prolaktint termelő mikroadenóma eltűnése az MRI felvételeken és a hormonszint normalizálódása. Normális ciklusokról tetszett beszámolni, szerintem a kialakult kép mellett jó reménységgel várható, hogy különösebb gond nélkül,hamar teherbe tetszik esni, amikor szeretne és a továbbiakban is tartósan egészséges marad. Szívből kívánom, hogy így alakuljon minden. Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Kanizsainé Korsós Gyöngyi 2009-05-29 07:52:05  
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy azt mondják az a jó hőmérséklet görbe, ha a menstruációkor leesik és azután kb 14 napig alacsonyan marad, majd felkúszik a hőmérséklet. Én egy 33 éves molett nő vagyok, a ciklusaim 36-40 nap között vannak és a mensi előtt leesik, ebből tudom, hogy meg fog jönni, de mensi után visszamegy és egy jó darabig magason van 36,7-36,9, utána ismét lemegy 36.3 ra és 10-14 nappal a mensi előtt felmegy. Miért van ez az ingadozás?
http://www.ciklus.hu/images/diagramok/88791c9704ffe8212aa18a37e25aa525_090520_090529_1243555200_.png
Itt az e havi ciklusom.
http://www.ciklus.hu/images/diagramok/88791c9704ffe8212aa18a37e25aa525_090411_090519_1243555200_.png
Ez pedig az előző hónap.
Régebben volt egy kis eltérés az ösztrogén szintemmel, akkor kaptam Diane 35-t, amit 1 évig szedettek velem ellenőrzés nélkül és majdnem trombózist kaptam, amikor felhívtam az orvosom, az volt a válasz ha gondolom hagyjam abba és nem kell mennem kontrollra. Később a munkahelyi orvosom kért hormonvizsgálatot, akkor meg a progeszteron szintem volt magasabb, de nem szedhetek semmilyen fogamzásgátlót, illetve hormontartalmu szert, így nem is nagyon mertem elmenni orvoshoz. Egyszer sikrült beállítani a ciklusom 30 naposra egy bizonyos gyogynövénykeverékkel ( Primegen) a Sunridertől, de aztán abbahagytam és 1 év alatt visszaállt a ciklusom ebbe az állapotába. Lehetséges, hogy most is valamelyik hormonom?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel:
Kanizsainé Korsós Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!
Az ébredési hőmérsékletaz esetek egy részében csak hozzávetőlegesen tájékoztat bennünket a ciklus menetéről. Más okok is befolyásolják(pl. pajzsmirigy, diurnális-napi-életrendváltozások,egyéb gyógyszerek)és egyéni ingadozásai is vannak.A hormonszintek vizsgálata információkat közöl, hogy azon a ciklusnapon hogy is alakul a helyzet? Egy ciklusidőszak alatti több vérvétellel már jobban meg lehet határozni az agyalapi mirigy, a hypotalamusz, a petefészkek működésének jellegzetességeit,különösen, ha a vérvételeket még hormoncitológiai vizsgálatokkal is kiegészítjük. Több ciklust érdemes vizsgálni, hiszen a női szervezetnek is van szezonális (évszakos) hullámzása.Az Ön hormonrendszerének jellegzetességeiről is így kaphatnánk korrekt képet. Mindenesetre jó ötlet,ha "hőmérőzéssel" figyelemmel tetszik kísérni ciklusait,mivel nem javasolt ösztrogén tartalmú fogamzásgátló szedése Önnek, így ki tudja tapasztalni, hogy mikor van peteérése és legalább ennyi segítsége van a fogamzóképes napok meghatározásához. Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-28 14:42:19  
Tisztelt Doktor úr!

28 éves vagyok, 8,5 évig szedtem Harmonet fogamzásgátló tablettát, amit 2008. decemberében abbahagytam, mert párommal babát szeretnénk. Az utolsó tabletta bevételét követően még rendesen megjött a vérzésem, de utána csak 2009. feb. 10-én jelentkezett. Ezután már csak Norcoluttal sikerült meghozni 2009. április 9-én (7 napig szedtem napi 2x). Ez a vérzés nagyon gyenge volt, alig egy-két csepp vér volt és csak 4 napig tartott. A vérzés 2. napjától Clostylbegitet is szedtem 5 napon keresztül napi 1x. Azóta megint nem jelentkezik a vérzésem. A fogamzásgátló tabletta szedését megelőzően a menstruációm rendszeres volt, bár elég későn, 15 éves koromban jelentkezett először. Az orvosom eddig nem küldött semmilyen kivizsgálásra. Szeretném a véleményét kérni, hogy ezek a tünetek milyen betegségre utalhatnak és milyen kezelésre kell számítanom, ill. előreláthatólag mikorra fog rendeződni a ciklusom. Orvosom javaslatára addig nem próbálkozunk a babával, még a ciklusom nem rendszeres. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kedves Mónika!
Viszonylag többször találkozunk fogamzásgátló szedését követően ezzel a panasszal. Nem kell okvetlenül tartós "betegségre" gondolni, mindössze arra, hogy egy kicsit "ellustul", "bealszik" a saját ciklicitás a külső vezérlés után. Néha bizony többször is ébresztgetni kell a peteérést (mint ahogy azt Önnél egyszer tették), de kitartó és nem "durva" terápiával az esetek döntő többségében simán helyreáll a normális női ciklus. Azt javaslom, továbbra is működjön együtt orvosával, alkalmazza a javasolt kiváló kezelést, és egy kis kitartás után meglesz az eredmény Üdvözlettel. dr. Márkus István

  Zsófi 2009-05-28 14:14:07  
T.Doktor Úr!
Én 2 éve mikor terhes lettem,6 hetesen lett pozitív a terhességi teszt.Az orvosom azt mondta,hogy minden rendben van és az ultrahangokon sem vettek észre semmit sem.Kb 10 hetesen észrevettem egy dudort a hasam alján jobb oldalt akkorát mint egy narancs.Újabb ultrahangra mentem,de akkor is rendben találtak mindent.Erre 3 hónaposan elvetéltem.Az orvosom azt mondta,hogy túl vastag a méhnyálkahártyám és ezzel meg kell műteni,valami lézeres műtétről volt szó.2006-ban vetéltem el októberben,az orvosom utána ezt állapította meg : Uterus retroflexióban,uterus üregét septum osztja ketté.Széttérő endometrium vastagsága 6mm. A jobb oldaliban 1 cm-es szabálytalan szélű echoszegény felritkulás. A jobb ovariumban 29x25mm-es folliculus látható. Grav. uterus septus. Azt mondta,hogy amint készen állok menjek vissza hozzá és megbeszéljük a részleteket a műtétről. Idén mentem el hozzá márciusban,elküldött egy újabb ultrahangra ezzel: Sine morbo és ez szerepel az ambuláns lapomon : jobb oldali ut.fél corpusa 54x43mm endometrium 12mm bo.ot. fél corpusa 48x37mm endometrium 12mm Mko.norm.ov.-ok.jo.ov.ban 23mm-es érett foll.Douglasban folyadék nincs.Kaptam képet is hozzá.Mikor elvittem neki értetlenkedett,hogy ezzel nem tud megműtetni,mert nem fogják megcsinálni és csak annyit mondott,hogy próbálkozzunk a baba csinálással és meglátjuk mi lesz.Nem tudom,hogy azért mondta e ezt,mert sok idő eltelt már azóta.Ez probléma lehet?Gondolom nem múlhat el ez a gondom magától.Tartok attól,hogy megint elvetélhetek,nehezen dolgoztam fel az elsőt és ezért.Szóval a Doktor Úr mit szól ehez?Tudna e valami véleményt mondani erről?Válaszát előre is Köszönöm!

Kedves Zsófi!
A méh fejlődése az embrionális korban történik bonyolult változások után nyeri el végleges alakját miután kétoldali telepből fejlődni kezd. Ennek a fejlődési menetnek egy végső stádiumában felszívódik a két oldalt elválasztó fal, Önnél itt megállhatott a leírtak alapján a fejlődési menete. Minden gyakorló nőgyógyász találkozik élete során ilyen esetekkel illetve ennek enyhébb vagy súlyosabb formáival. Biztatásul mondanám, hogy a rendelőmben az utóbbi években 3-4, az Önéhez hasonló eset is volt, amik sikeresen kihordott terhességgel végződtek.Előzményben 1 esetben volt korrekciós műtét, 3 esetben a nagyobb méhűrben ágyazódott be és fejlődött éretté a magzat. Tehát ismerve a problémát,megbeszélve a nőgyógyászával kell dönteni a mostani teherbeesésről, vagy a műtétről (amit célszerű, ha olyan országos intézetben végeznek, ahol erre vonatkozó gyakorlattal rendelkező szakembergárda van). Mindenesetre érdemes optimistán állni a kérdéshez, hiszen egy terhesség megfogant már egyszer és bármilyen döntésük születik is orvosával, mindenre figyelő terhesgondozással Ön is ki tud hordani egy egészséges magzatot.! Szívből kívánom, hogy mielőbb így legyen! Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-28 12:53:59  
Tisztelt Doktor Ur!
9 hetes terhes vagyok a naptar szerint, viszont az orvosom az ultrahangon csak 5-6mm-esnek merte a babat (ketszer is). Tavaly volt egy vetelesem 9-12 hetesen, a mostani meg ikerterhessegnek indult. Nagyon aggaszt a baba merete, mit gondol, mennyire lehet egeszseges egy ilyen pici embrio? Elore is koszonom valaszat.

Kedves Anita!
Minden bizonnyal az előzmény alapján nőgyógyásza fokozott figyelemmel kíséri a pici fejlődését, amit csak folyamatában lehet értékelni (hiszen nem tudhatjuk, hogy pontosan mikor is volt a teherbeesést eredményező peteérése). Fokozott figyelmet igényel az is, ha ez a terhesség ikerterhességnek indult. Ha ismételt ultrahang vizsgálatokkal normális fejlődési ütemet látunk, bízhatunk benne, hogy a baba egészséges. Amíg rendellenességet nem mutatnak ki, nem érdemes aggodalommal terhelni magát, bízzunk abban, hogy ezúttal minden rendben lesz, amit szívből kívánok Önöknek! Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-28 08:18:50  
Tisztelt Doktor Úr!
22 éves vagyok, 4 éve párkapcsolatban élek. Az elején, kb. 1,5 évig fogamzásgátlót szedtem (Milligest), de azóta óvszerrel védekezünk a párommal. Május 26-án este együtt voltunk és csak az aktus végén vettük észre, hogy kiszakadt a gumi (sosem fordult még elő ilyen). Május 12-én volt az utolsó menzeszem első napja, úgyhogy ha jól számolom, a peteérésem pont 26-27-én volt. Jól gondolom, hogy igen nagy az esélye a terhességnek? Sürgősségi tablettát nem szeretnék bevenni, mert úgy gondolom, hogy áll úgy a kapcsolatunk, hogy ha baba lenne, beleférne már így 4 év után, főleg, hogy már a házasság is szóba került és befejeztem már az iskolát is (mint óvónéni). Csak azért írok, hogy mekkora esélyt lát terhességre és mikor vegyek tesztet és milyet, hogy megbizonyosodjak róla, hogy lesz-e gyermekem?
Tisztelettel: Orsolya

Kedves Orsolya! Bizony megvan az esélye annak, hogy középidőbeli gyógyszerkihagyás után peteérés indukálódjon és Ön teherbe essen.Ahogy írni tetszett, nem lenne rossz hír ez sem, beleférne most a rendezett kapcsolatukba egy kisbaba érkezése. Szerintem is jó helyre érkezne a kis jövevény, azt javaslom, hogy terhesség gyanúja esetén nőgyógyászát minél előbb keresse fel, hogy gondoskodni tudjanak a pici zavartalan fejlődéséről. Jó lenne, ha addig is tetszene legalább magzatvédő vitamint szedni. Üdvözlettel: Dr. Márkus István
  Hutkainé Zita 2009-05-27 12:38:20  
Tisztelt Dr Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy a férjemmel 17 hónapja szeretnénk gyereket és eddig még nem jött össze!
Én 21 éves vagyok a férjem 25.
Én voltam ultrahangon,vérvételen és minden negatív lett!
A férjem most fog elmenni orvoshoz!
A mensesem minden hónapban rendszeresen megjön és érzem a középidős fájdalmat is!
Egyedül a HPV szűrésem lett pozitiv de azt mondta az orvos,hogy szedjem az isoprinosin-t mert ez nem vészes!Ez volt 2008 december közepén és én mostanáig szedtem!
Ez befolyásolhatja?
Szerintem a petevezeték átjárhatóság viszgáló műtétet kellene még elvégezni rajtam lehet az a probléma!
Ön,hogy gondolja?
Köszönöm!

Kedves Zita! Bízunk benne, hogy a kedves Férje lelete is rendben lesz az Önéi mellett. Azért úgy gondolom, hogy előbb egyértelműen tisztázni kellene, hogy meggyógyult-e az Ön történetében szereplő HPV fertőzés. Ha nem, akkor először ezt kellene rendbe tenni és csak utána (valamint Férje leletének ismeretében) érdemes invazív módszereket igénybe venni, együttműködve az Ön nőgyógyászával Mielőbbi sikert kívánok! Üdvözlettel: Dr. Márkus István
  Anonim 2009-05-27 11:01:28  
Tisztelt DR UR!Kerdesem a kovetkezo lenne.Nincs meg gyerekem,de szeretnenek parommal,csak eddig meg nem jott ossze,en is szedtem closdilbegyt tablettat,de nem volt sikere.Most vettem eszre,ami eddig nem volt,hogy a menstruacio elott,5-6 nappal eros barna folyasom van.Nincs viszketesem,nem faj a hasam.Csak a barna folyas utan jon meg a mensesem.Mit csinaljak?Mostanaban pontosan meg szokott jonni.Koszonom,es varom a valaszat.Marta
Kedves Márta!
Panaszai hátterében többféle elváltozás is állhat, mely egy nőgyógyászati és ultrahangos vizsgálattal röviden tisztázható és jól kezelhető. Rákszűrésre ilyenkor mindig sor kerül. Nem gondolnék ám komoly, súlyos elváltozásra, de érdemes időben rendezni és akkor az sem kizárt, ha továbbra is gyermeket szeretnének, hogy az is sikerülni fog!Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-27 09:45:30  
T.Doktor Úr!
Nekem egy olyan problémám van mi 5 éve szeretnénk kistesót a fiamnak,két éve spontán teherbe estem de elvetéltem a 11.héten azóta nem jön össze.Áprilisban kaptam dupfaston-t szedtem 10napig utána áttőréses vérzésem volt 2 napig de nagyon gyenge volt,a 3. napon elkezdtem szedni a clostybegy-tet 5napig napi 2x szedtem.Éreztem ,hogy valamit használ mert éreztem a petefészkeimet.Az lenne a kérdésem már 1 hete nem vagyok valami jól a melleim is nagyon érzékenyek lehetek terhes?Ez az áttőréses vérzés nem rendes menstruáció ugye?Elöre is köszönöm a válaszát.Tisztelettel:K.M

Kedves Magdolna!
Úgy gondolom, akkor láthatnánk tisztán, ha fel tetszene keresni az orvosát, aki meg tudná vizsgálni, ultrahanggal is meg tudná nézni. Jelenlegi panaszai jócskán van esély rá, hogy az alkalmazott kezelés sikeres volt és Ön valóban terhes most. Remélem, hogy így lesz és szívből kívánom, hogy zavartalan terhesség után, egészséges kisbabájuk szülessen! Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-26 15:49:04  
Tisztelt Dr.Úr!
21 éves vagyok és szeretnénk a férjemmel gyereket már 17 hónapja!
Rajtam szinte minden vizsgálatot végeztek már és negatívak lettek!
A férjem most fog elmenni orvoshoz!
Minden hónapban rendszeres a mensesem és a középidős fájdalmat is meg szoktam érezni!
Úgy gondolom,hogy meg szeretném csináltatni a petevezeték átfúvásos műtétet mert lehet ott van a gond!
Ön erről mit gondol?
Várom mielőbbi válaszát!
Egy elkeseredett Nő!

Tisztelt Asszonyom!
Véleményem szerint a férje leletének bevárását követően van értelme egy laparoszkópos- petevezető átjárhatósági vizsgálatnak (különös tekintettel előző kérdésében leírt panaszaira is)és úgy gondolom,hogy ezt követően széles terápiás fegyvertáráll rendelkezésünkre, hogy segíteni nyújtsunk Önnek a teherbe eséshez. tehát semmi ok az elkeseredésre, va értelme folytatniés sikerre vinni a gyermekvállalási szándékukat. Mielőbbi sikert kívánok.
Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Mészárosné Gecse Ágnes 2009-05-26 14:26:39  
Tisztelt doktor úr! Olyan problémám van,hogy csináltattam hormon vizsgálatot, de az nem mutatott ki semmit. Viszont a mellemből tejszerű váladék jön nyomásra. Közben elkezdte hőmérőzni és azt vettem észre,hogy a peteérésem után 4-6 nappal megjön a menzeszem. Tegnap kezdtem el szedni a bromocriptint. Ezt írta fel az endokrinológus. Fél évig kell szednem. Viszont évvége felé szeretnénk babát. Gyógyszer mellett lehetséges ez? Nem lesz semmi baj ha a gyógyszer szedése alatt terhes leszek? Rendeződni fog a peteérésem is vagy így marad?
Köszönettel: Ági

Kedves Ágnes!
Panaszai alapján az endokrinológus minden bizonnyal az Önnek legmegfelelőbb gyógyszert állította be és remélhetjük is,hogy peteérése rendeződik, panaszai is megszűnnek. Nem kell félnie, Bromokryprin szedése közben is nyugodtan teherbe eshet, nőgyógyásza úgyis leállitja mejd a szedését a megfelelő időben. Mielőbbi sikert kívánok! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-26 10:49:06  
tisztelt DR UR!Az lenne a problemama,hogy a parommal gyereket szeretnenek,csak nem jon ossze,szedtem en is clostylbeg tabletat,minden kivizsgalasunk megvolt,es az eredmenyek jok lettek.Mit csinaljak?Normalis a ciklusom,csak mostanaban azt vettem eszre hogy menstruacio elott 5-6 nappal,eros barna folyas jelentkezik.Normalis ez az 5-6 nap elotte?Es utanna jon meg rendesen,ugye a menstruaciot a verzestol kell szamitani?Elore is koszonom valaszat.Marta
Kedves Márta!
Nagyon sokszor előfordul, hogy a Clostilbegyt tabl.önmagában kevés ahhoz, hogy megoldja az optimális peteérés-sárgatest-képződési folyamatot. Kontroll vizsgálatkor nőgyógyásza minden bizonnyal segítségére lesz a gyógyszerelés kiegészítésében. érdemes próbálkozniuk tovább, higgye el, megéri! Üdvözlettel Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-25 14:24:27  
Tisztelt Doktor Úr!
Az elmúlt hét évben volt 5 elhalt terhességem /nem indult be a baba szivmüködése egyetlen esetben sem/. Minden orvos más vizsgálatra küldött. Voltam vérvételtől kezdve, hysteroskopián át, kromoszoma vizsgálaton. Nézték a pajzsmirigy működését is. Tavaly egy vérvétel alkalmával amit egy genetikus kért, derült ki, hogy alacsony a progeszteron szintem. A hőmérsékleti görbéből is látszott, hogy rövid, 10-11 nap a luteáris fázis. A genetikus peteérés utántól utrogestant javasolt, viszont a nőgyógyász akihez most járok először clostybeggyt irt fel ami elvékonyitotta a méhnyálkahártyámat. Két hónap után abba kellett hagynom a szedését. Mikor rákérdeztem, hogy utrogestant nem irna-e fel,azt mondta hogy csak abban az esetben ha már pozitiv lesz a terhességi tesztem, de akkor rögtön keresem Őt fel. A clostybeggy szedését februárban hagytam abba. Most ott tartunk, hogy várunk. Viszont idén már betöltöttem a 37. életévemet, gyermekünk még nincs. A férjemet is vizsgálták, nála rendben találtak mindent.
Ön szerint is várnom kell, vagy van esetleg más módja is, hogy minél előbb létrejöjjön egy terhesség.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Zsuzsanna!
Hát tényleg sok nehéz napja lehetett az elmúlt években, őszintén együttérzek Magával! A februári Clostilbegyt óta 3 hónap eltelt, szerintem nyugodtan lehetne továbblépni. A sárgatest-elégtelenségnek is többféle gyógyszeres megoldása van,a következő kúrában biztosan alkalmazni fogják majd és akkor van reális esély egészséges terhesség kihordására! Mielőbbi sikert kívánok! Üdvozlettel: Dr.Márkus István

  Rácz Linda 2009-05-25 13:05:21  
Tisztelt Doktor Úr!
A kérdésem a következő lenne. Van már egy 3 éves kislányom és a férjemmel szeretnénk mégegy gyermeket.Nekem eddig a menstruációm mindig pontos volt (általában minden hónap 11-e) de amíóta nem védekezünk február óta azóta még februárban rendesen megvolt a menstruácuóm de márciustól mindig a hónap végén jelentkezik egy 2 maximum 3 napos vérzés ami ugy néz ki hogy az első nap amikor jelenkezik akkor inkább csak nyálkás és rózsaszin 2. nap erősebb vérzés 3. nap szinte semmi. Már több terhességi tesztet vettem de eddig mind negatív lett. Fogamzásgátló tabblettát sem szedtem soha. Azért furcsa nekem ez az egész mert ez azóta van amióta nem védekezünk és babát szeretnénk nagyon. Mi lehet a baj? Kérem válaszoljon. Tisztelettel : Rácz Linda

Kedves Linda!
A panaszainak eredetét nőgyógyászati és ultrahang vizsgálattal tisztázni lehet és szükséges is. A lelettől függően lehet csak eldönteni: szükség van-e valamilyen terápiás beavatkozásra. Remélhetően könnyen megoldódik majdés jön a kívánt gyermekáldás! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-23 20:40:41  
Tisztelt Doktor Úr!
Most vagyok 15 hetes terhes. 27 éves vagyok és ez az első terhességem. A párommal 1,5 évig próbálkoztunk, de szerencsére állapotos lettem. Vajdasági vagyok. Nekem az a problémám lenne,hogy pont egy hete már 2.szor is megvéreztem. Elkellett,hogy menjek privát orvoshoz is mivel a dokim nem dolgozik hétvégén. A doktornő akinél voltam azt mondta,hogy a magzattal minden rendben, de a magzaton kívül van egy pont vagy luk, amit nem lát tisztán,hogy micsoda. De erről többet nem mondott,csak annyit,hogy valószínű,hogy ettől vagy ebből jöhet a vérzés. Meg pihenést ajánlott. Kaptam progeszterol inekciót. Hétfőn voltam a saját dokimnál is, aki kiirt 2 hét betegszabadságra és azt mondta,hogy nem ajálja a túl sok ülést és pihenjek. Habár egy hét múlva visszakell mennem dolgozni, akkor ott megint csak ülni fogok, mert ülő munkát végzek, irodán és nagyon stresszes. De hát ma már a legtöbb munka ilyen. Kértem az orvosomat,hogy írjon ki 3 ill.4 dimenziós ultrahangra, hogy hátha azon pontosan látszik,hogy mi lehet ez a luk, vagy folt. Hiszen mikor először már megvéreztem akkor is már látta ultrahangon ,hogy ott van az folt. De ő csak hűvösen annyit mondott,hogy nincs rá szükség. VAn még egy félelmem. Ugyanis már az első hónaptól hányok. És sajnos nem csak néha, hanem minden nap és azt is napi4-5 alkalommal. Már 4,5-5 kilót lesoványodtam. Ha nem eszek semmit akkor is hányok, de ha meg eszek akkor meg mégjobban. Itthon már nem tudnak mivel kedveskedni, de én meg semmit sem birok megenni. Sőt sokmindenre még rá nézni sem. De még a szagát sem birom sokmindennek.Tudom ezt igy kell elfogadnom, hiszem ez az áldott álapottal jár, de mostmár nagyon rossz, mert én is legyengültem. És attol félek a legjobban,hogy a babának is nehogy kára legyen belőle. Félek,hogy mivel nem birok semmit sem megenni, igy nehogy nem fejlődjön rendesen. Itthon még valahogy elviselem, viszont a munkán nagyon kellemetlen, mert ügyfelekkel dolgozunk és sokszor alig birok hozzájuk beszélni, mert már szaladnom is kell ki. Felirt most utoljára a nőgyógyászom egy Beviplex nevezetű vitamint, de semmit változás nincs, hiába szedem. Kedves Doktor Úr elnézést kérek,hogy ilyen részletesen leirtam a problémáimat, de most nagyon elvagyok keseredve, pedig örülni szeretnék hiszen az első kisbabánkat várom. És szeretném szebbé tenni még ezt a pár hónapot, ha lehet. Sokszor üdvözlöm és előre is köszönöm válaszát. Móni Vajdaságból

Kedves Mónika!
A terhesség alatti vérzést az esetek többségében figyelmeztetésként, fenyegető vetélés tüneteként kell értékelnünk. Ilyenkor sokszor előfordul, hogy célszerű a terhest nyugalomba helyezni, a megfelelő gyógyszerelést biztosítani, sokszor kell kórházba utalni. A leírás alapján valószínűleg a lepényszövet tapadási szélét érintő kisebb bevérzésről lehet szó, amit megfelelő terápiával gyógyítani lehet. A hányinger-hányás nagyon kellemetlen velejárója néha a terhesség első harmadának, sokszor később is megmarad, de ez is munkaképtelenné teheti a kismamát. Mindenképpen javaslom, hogy működjön együtt orvosával- neki részletesen beszámolva a panaszairól, a munkahelyi helyzetéről- a Kollégám segíteni fog Önnek otthoni vagy kórházi ágynyugalom biztosításában is a megfelelő gyógyszerelés mellett. Remélhetőleg így gyorsan elmarad a vérezgetés , a hányás egy kis súlygyarapodás is beindul és ultrahangon is láthatóan a Pici rendesen fejlődik. Szívből kívánok mielőbbi jobbulást! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-23 11:03:34  
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne. 2 éve szeretnénk babát a férjemmel, és most talán összejött, mert egy hete késik a menstruációm, és csináltam már egy tucat pozitív tesztet. Tudom, hogy nagyon korán, de a munkám miatt kénytelen voltam elmenni orvoshoz, némi megerősítésért, hogy a terhességem valóban fenn áll-e. Sajnos nem tudtam a saját orvosomhoz elmenni, hozzá csak szerdára tudtam bejelentkezni. Elmentem tehát egy szakredelőbe, ahol az orvos megvizsgált ultrahangal, és azt mondta, hogy nem lát semmit még, viszont észlelta douglasban 36 mm szabad hasi folyadékot, és azt mondta, hogy ez lehet, hogy egy méhen kívüli terhesség lesz. Az előzményekről még néhány szó: március és április hónapban szedtem clostybegyt gyógyszert a ciklus 5. napjától 5x2. Ennek lehet valami köze a szabad hasi folyadéhkoz? 3 tüszőt is látott még az orvos, de sajnos hiába kérdezgettem, nem nagyon válaszolt. Nagyon aggódom, mert ennyi idő után, az első babánál nem szeretném, ha valami gond lenne, de az orvos egyfolytában a méhen kívüli terhességet emlegette. Tehát igazából a kérdésem, hogy a szabad hasi folyadék csak a méhen kívüli terhességre utal, vagy más egyébtől is lehet? Felszívódhat magától?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Tisztelt Asszonyom!
A szabad hasűri folyadék jelenléte valóban felveti a méhen kívüli terhesség gyanúját, de több más oka is lehet, többek között a megelőzőleg alkalmazott peteérést serkentő gyógyszerelés. Mindenesetre ilyenkor a beteg ismételt gondos követése valóban fontos, de remélhetőleg közben sikerült igazolni a pozitív teszteket okozó korai méhen-belüli terhességet.Szívből kívánom, hogy ez a lelet legyen Önnek az igazi élménye! Üdvözlettel
Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-23 08:42:43  
Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 13 éves múlt kb 6 hónapja menstruál. A mensesek közt 20-26 nap telik el. Fáradtnak tűnik, és az esetenkén 3 hétre jelentkező mensese 4-5 napig tart, bár nem túl erős kimerítheti a szervezetét.(?) Mikor kell orvoshoz fordulnunk, esetleges vérszegénység illetve a menses gyakori ismétlődése miatt, valamint mikorra kell beállniak kb azonos ismétlődésre és hosszúságura. Nekem nincs tapasztalatom, mert nagyon rövid idő után 28 napos, 5 napi hosszuságura állt be a havivérzésem. Nem szeretném feleslegesen orvoshoz vinni.
Várom válaszát.
Köszönettel: egy aggodó anyuka

Kedves Ildikó!
A serdülőkori fáradékonyság eléggé jellegzetes tünet, mindannyian átéljük, hogy kamaszkorú gyermekeink hétvégeken délig is alszanak. Ezen, a lányok esetében súlyosbítani tud a túl gyakran, vagy túl erősen jelentkező kimerítő menstruáció. A vashiányos "vérszegénység" tüneteiként ilyenkor szédülés, fejfájás, hajhullás, körömtöredezés is jelentkezik és érdemes a hiányzó vasat kezdetben élelmiszerek útján (cékla, máj stb.), szükségesetén -ha azt a vérkép eltérése is igazolja- orvosa segítségével gyógyszeresen is pótolni. A fiatal lányoknálegy-két év alatt "beáll" a normálishoz közeli ciklus, ellenkező esetben célszerű nőgyógyászhoz, gyermeknőgyógyászhoz fordulni. Bízzunk benne, hogy a nyári pihenés időszaka is sokat segít a kislánya egészségén!
Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-23 08:41:29  
Tisztelt dr Ur.A parommal gyereket szeretnenek,de eddig nem jott ossze,en is szedtem a clostylbeg tablettat,neztek a peteerese,ami mindig jo volt az ultrahangon.Parom is volt kivizsgalason,es en is voltam.Mar mindent ki probaltam.Mit csinaljak?Az lenne meg a kerdesem,hogy 27 en kellene megjonnie,de mar 22 en eros barna folyasom van,termeszetes ez?Ez minden honapban igy van hogy a menszesz elott 5-6 nappal eros barna a folyasom,es csak utanna jon meg rendesen!Mit csinaljak?Honnan szamoljam a menszeszt?Elore is koszonom.
Kedves Márta!
Nagyon jó hír, hogy ultrahangos vizsgálattal igazolhatóan mindig volt peteérése! Panaszai hátterében vélhetően a peteérést követően kialakuló sárgatest kívántnál kevesebb hormontermelése állhat (persze ezt igazolni kell, mielőtt a kezelésébe fognánk)és ezen az Önt kezelő kollégám minden bizonnyal segíteni is fog, ha tovőbbra is rendszeresen felkeresi. A menstruáció első napjának az első rendes napot vesszük, a begelőzően jelentkező barnás folyás nem számít annak. Szóval kitartás és nem marad el a siker, amit én is szívből kívánok Önöknek! Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-22 14:42:04  
Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy a férjemmel 17 hónapja szeretnénk gyereket!
Minden hónapban van mensesem mindig 28 napra jön meg és 5 napig tart!Ezzel nincs is gond csak nagyon nagy fájdalommal jár és eléggé kevés a vérzés!(erős görcsös alhasi fájdalmat érzek akkor)Már ajánlották az endoszkópos vizsgálatot is!Ön szerint is az lenne a megoldás ha megcsináltatnám ezt a vizsgálatot?A férjem most megy kivizsgálásra.Nekem szinte minden vizsgálatom volt vérvétel,pajzsmirigy vizsgálat és ezek negatívak lettek!
Azt szeretném kérdezni hogy ha van minden hónapban vérzésem attól függetlenül lehet peteérésem!?
Mert középidős fájdalmat szoktam érezni(fáj a hasam akkor vagy két napig kb, a 11-12.nap)És ön szerint az nem befolyásolhatja,hogy isoprinosine-t szedtem december óta mert a hpv-szűrés eredményem pozitiv lett.
Nagyon szeretnénk ezt a babát és már a műtétet is vállalnám!
Mit tanácsol?

Tisztelt Asszonyom!
Mindenekelőtt meg kell győződni a HPV vírus elleni kezelés eredményességéről újabb citológiai vizsgálattal. Ha orvosa ajánlotta a laparoszkópos vizsgálatot, minden bizonnyal azért tette,mert panaszai és esetleg lelete alapján is felmerült az endometriosis nevű elváltozás lehetősége,mely így tisztázható és ezt követően sikerrel kezelhető. A leírtak alapján valószínűleg van peteérése, eddigi leletei is jók, remélhetőleg egy kis orvosi segítséggel hamar megérkezik a kívánt gyermekáldás, amit szívből kívánok Önöknek! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Pné Anita 2009-05-22 12:20:56  
Kedves dr úr!

A párommal már lassan egy éve szeretnénk babát,de eddig még valamiért nemjött össze és kezdek aggódni hogy valami komoly dolog van a háttérben. Ön mit javasol mit tegyek illetve tegyünk a siker érdekében.
valamint az mitől lehet hogy 3hete vérzek de volt öt nap megszakítás benne?Ez rossz jel?

Kérem segítsen!

Várom mielőbbi segítő válaszát,tanácsát!

Köszönettel:Anita

Kedves Anita!
A 3 hete tartó vérzés miatt mindenképpen azt tanácsolom,hogy keresse fel nőgyógyászát.Nem jelent okvetlenül "rossz jelet", sokszor állnak enyhe, banális elváltozások a háttérben,de feltétlenül alapos nőgyógyászati vizsgálat szükségessége mellett szól. Egy éves eredménytelen pozitív családtervezés is indokolja, hogy kezdjék meg kivizsgálásukat. Remélhetően kis orvosi segítséggel minden rendeződik, meglesz a várt gyermekáldás is,amit szívből kívánok! Üdvözlettel:Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-22 11:45:52  
Tisztelt doktor úr!
Párommal egy éve próbálkozunk összehozni kisbabát, eddig sajnos sikertelenül. Nála minden rendben van, én clostyt szedek (ez az első adag)mert nem minden hónapban van peteérésem.
A 3.napi hormonleleteim egyébjként teljesen jók,nincs semmi fertőzésem. Most voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta tökéletes tűszőm érik, a hétvégén húzzunk bele. Hallottam a pre-seed nevű sikosítóról, csak sajnos elfelejtettem megkérdezni az orvosomat mi a véleménye róla. ön szerint van értelme befektetni rá (mert 7000 huf)?
Köszönöm a válaszát.

Kedves Eszter!
Nagyon jó hír, hogy orvosa tökéletes peteérést látott, s remélem én is,hogy az "érzelem- és eseménydús" hétvége megtermi gyümölcsét és terhes lesz ebben a ciklusban. Sajnos az említett sikosítóról nincs elegendő információm ahhoz, hogy véleményt merjek írni róla.
Mielőbbi egészséges terhességet kívánok Önnek: Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-22 10:55:24  
Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy röntgen vizsgálat után mennyi időt kell várni hogy újra próbálkozhassunk a gyermeknemzéssel? Csípő, gerinc és bokaröngent készítettek egyszerre, több felvétel is készült, viszont nem tettek fel rám ólomköpenyt. Aggódom nagyon! A háziorvosom szerint 3 hónapot ajánlatos várni. Önt szerint mennyit kellene? Okozhat a későbbiekben problémát a kapott sugárdózis?
Válaszát előre is köszönöm! Kovácsné

Kedves Klaudia!
A szakmai fórumok véleménye és személyes tapasztalataim alapján is úgy tűnik, hogy a diagnosztikai sugárterhelés ritkán okoz magzati rendellenességet ezt inkább csak a terápiás dózisú sugárkezelésekre mondhatjuk- amilyen például a daganatok besugárzása. Úgy gondolom,hogy egy ciklus kivárását követően bátran próbálkozhatnak, nem haladja meg a kockázat az átlagos szintet. Sikeres terhességet kívánok! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Tálas Szilvia 2009-05-22 09:26:16  
T.Doktor Úr. 33éves nő vagyok és 5.hónapja próbálok teherbe esni,de még nem sikerült.A kérdésem az lenne,hogy mennyi idő után menjek el az orvosomhoz,ha még ez után se fog sikerülni?Nekem van már egy kislányom,de a férjemnek még nincs gyermeke.Lehet,hogy vele van a probléma? Válaszát köszönöm.Tisztelettel Tálas Szilvia.
Kedves Szilvia!
2-3hónapot szerintem érdemes még várnia, többet nem. Addig figyelje az ébredési hőmérsékletét (szájban, vagy hüvelyben mérve) vagy gyógyszertárban kapható tesztekkel hozzávetőlegesen meg lehet tudni: van-e peteérése. Ha közben nem esik teherbe, egyidejűleg érdemes kivizsgálni Mindkettőjüket: Ön jelentkezne orvosánál, Párja pedig egy andrológus szakorvosnál. Mielőbbi sikert kívánok, üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-22 06:46:26  
Tisztelt dr.úr! Én 35-éves vagyok és van egy 10 éves kislányom.A férjemmel szeretnénk egy közös kisbabát ami nem nagyon akar össze jönni.Nagyon sokáig szedtem fogamzás gátlót.Nagyon vékny vagyok lehet azért nem esek teherbe? orvoshoz voltam és azt mondta,hogy egészséges vagyok.Segitsen nekem kérem.Előre is köszönöm.üdv:Erika
Kedves Erika!
Jó lenne tudni, hogy szabályosak-e a ciklusai és hogy a 10 éves kislány közös gyermekük-e? Sem az életkora, sem a testsúly (ha nem extrem fokú eltérés az átlagtól)nem lehet akadály. Részletes vizsgálatot követően, bármilyen rendellenesség esetén is szükség esetén minden bizonnyal meg lehet találni az Önnek megfelelő, peteérést elősegítő gyógyszeres terápiát és akkor remélhetően hamar itt lesz a kívánt gyermekáldás. Lépjenek tovább! Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Anonim 2009-05-21 19:54:26  
Tisztelt doktor Úr! Lassan már egy éve hogy terhes voltam, igaz még csak az elején,kb.2hetes, nagyon felfáztam és a baba elment. Akkor az orvosom kivizsgált, vitaminokat irt ki. Azóta próbálkozunk a férjemmel, de még mindig nem jött össze és lassan már az orvosomhoz is félek elmenni, nehogy rossz híreket mondjon. Válaszát köszönöm Tisztelettel Gabi
Kedves Gabi!
Nem tudom, hogy a sajnálatosan elveszített terhessége valóban bizonyítottan az terhesség volt-e annak idején (ilyen korai terhességet nem is olyan könnyű igazolni)- de az Önök esetében egy év után valóban indokolt részletesen kivizsgálni,mi az oka, hogy nem esik teherbe? Ne féljen szembenézni a vizsgálatok eredményeivel, ha bármit találunk is,mindig van segítő megoldás és a halogatás viszont nem old meg semmit. Bátorság kezdjék el és lehet, hogy hamarabb megjön a siker, mint gondolnánk. Üdvözlettel: Dr.Márkus István

  Kelemen Tamara 2009-05-20 21:52:02  
Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 1,5 éves kislányom, és szeretnénk Neki kistestvért. Jó lenne egy kisfiú mellé :-) (de a kishugicának is örülnénk)
Kérdésem a következő: egy nap még több alkalommal szopizik a kislányom, de ebben az évben eddig minden hónapban menstruáltam. Sikerülhet- e teherbe esnem, és ha igen, akkor okozna -e valamiféle gondot a szoptatás? Arra is gndoltam, hogy talán megérezné a kistesó érkezését, és akkor abbahagyná...eddig nem sikerült elválasztanom.
A legrövidebb ciklusom 34 nap, a leghosszabb 41 nap volt ezévben. Figyelemmel kísérem a cervix nyákom.
Mikor próbálkozzunk, hogy nagyobb valószínüséggel kisfiú foganjon?

Köszönöm válaszát!
K. Tamara

Kedves Tamara! Ahogy a ciklusait le tetszett írni, szerintem teherbe tud esni már most is, a magzat nemének tervezése elég fogós kérdés, mert a beérkező spermium genetikai állománya dönti el (közhiedelem, hogy a középidő első felében inkább fiúk, később kislányok fogannak) A szoptatás kérdése általában a teherbeeséssel megoldódik magától, ritkán van szükség orvosi beavatkozásra, a kicsik megoldják az elválasztást, de addig sem történhet semmi baj sem emiatt egy egészséges terhesség alatt. Szívből kívánom, hogy mielőbb sikerüljön a család terve :-) üdvözlettel: Dr.Márkus István
  Anonim 2009-05-19 18:38:20  
Menstruáció alatt teherbe lehet e esni, ha nem védekezünk ilyenkor? És az ilyenkori együttlét mennyire befolyásolhatja a menszeszt?
Kedves Ivett!
A menstruációs vérzés alatt elvileg nem lehet teherbe esni. Az együttlétet követően erősödhet és bővebbé válhat, kicsit el is húzódhat a menstruáció.
Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Kóti Katalin 2009-05-16 11:17:09  
Jó napot Kedves Doktor úr!!
Nekem az lenne problémám hogy szeretnénk a párommal gyereket de valahogy nem akar összejönni már 9 hónapja. kaptam Clostylbegit tabletát sikeresnek láttát a hatását de mégsem maradtam terhes.Az a gond szerinte hogy vékony a méhnyálkahártyám ittam rá Palástfű teát de az sem segített.Eléggé nehéz fizikai munkát végzem szerintem az is közre játszik ebben a dolgban.Mit tegyek? Köszönöm elöre is a segítségét!Tisztalettel Kóti KAtalin

Kedves Katalin!
A leírtak alapján úgy tűnik, hogy az Ön nőgyógyásza már megkezdte a peteérés serkentését és bizonyára folytatja is. Szerencsére még több terápiás, gyógyszeres lehetőséget is tud alkalmazni a kollégám. Érdemes lenne közben Andrológiai Szakrendelésen a kedves Férjét is kivizsgáltatni, hogy nála rendben van-e minden és ezt követően lehetne továbblépni az Ön kezelésével.Bizony jó lenne, ha sikerülne kicsit könnyebb munkát találnia, mert az anyaságra készülő női szervezetnek nem annyira jó a nagy megterhelés.A gyermekvállalás tervezése és elősegítése a betegtől és orvosától is sok türelmet és kitartást kíván, de higgye el. megéri! Érdemes folytatnia az ajánlott gyógyszeres kezeléseket. Mielőbbi sikert kívánok4 Üdvözlettel: Dr. Márkus István

  Anonim 2009-05-14 17:51:17  
T. Doktor Úr! 36 éves vagyok. 34 hetes terhes. Alapbetegségem FV.Leiden mutáció heterozigóta és MTHFR pozitív. naponta 0,8 ml Clexan sc. Előzmények 3 vetélés, egy terhesség, melyből egészséges fiú született, sajnos a terhesség alatt toxaemiás voltam (hypertonia, proteinuria, emelkedett albumin szint) Jelenlegi terhességem alatt semmi probléma nem merült fel szerencsére. A hematológusom véleménye: mind normál, mind császár metszéssel történő szülés alatt alkalmazható a gerincvelői érzéstelenítés. A szülés előtt ill. után 12 h-val kell alkalmazni az LMWH adását. A nőgyógyász szerint nem javasolt az érzéstelenítés és a császármetszés sem. Kérdésem lehet e Ön szerint alkalmazni az érzéstelenítést, illetve a császármetszés indokolt e vagy sem. Amennyiben spontán szülésről beszélünk akkor a szülés előtti 12 órát hogy lehet betartani. (az LMWH beadása este történik) A labor eredményeim is teljesen rendben vannak. Válaszát köszönöm Tisztelettel Deákné
Kedves Veronika!
Mindenekelőtt elnézést kérek, hogy (technikai okok miatt)késve válaszolok. Kérdésének feltevése óta most már 35 hetes terhes, s remélem minden rendben van Önnel és a magzattal is. Véleményem szerint a császármetszés szükségességét inkább az összetett szülészeti anamnézise veti fel (vetélései, kor, a toxaemiás állapot megléte)és ez esetben csak mellékdiagnózis a hematológiai betegség.Akár spontánszül, akár császármetszés mellett dönt az Ön szülészorvosa, szempontként szereoel, hogy Önt korán mobilizálni lehessen majd, azért, hogy minél kisebb esélyt adjanak egy esetleges thrombosis kialakulásának.Talán ezért nem pértolja annyira a gerinvelői érzéstelenítést a Kollégám, hiszen ezt követően 24 óra fekvés javasolt, ami ez esetben nem szerencsés. A spontán szülés megindulásakor dönt a szülést vezető orvos a szülés lefolyásáról, ilyenkor a szülészeti státusz változásából jól meg lehet ítélni,szükség van-e császármetszésre illetve, hogy kb. mennyi az a bizonyos 12 óra? Bizalommal beszéljen erről orvosával, biztosan megnyugtató válaszokat fog adni. Még kb egy hónap áll Ön előtt, ha sikerül betartania a diétás és orvosi tanácsokat remélhetően szövődménymentes könnyű szülés lesz. nagyon kérem értesítsen majd, mi történt. Szívből kívánom, hogy csak jó élményei legyenek erről a gyermekszülésről is. Üdvözlettel: Dr.Márkus István


Kérdés beküldése

Az Ön teljes neve:  
(Kérem nevem titokban tartását: )

Publikus a kérdés, tehát megjelenhet a weboldalon?   Publikus Privát

Az Ön Kérdésének kifejtése: 






Adnetwork
copyright © ciklus.hu 2007 - Naptár Nőknek
Arteries Studio - Profi webes megoldások szállítója